Αυτή την εποχή τα σταφύλια έχουν την τιμητική τους. Τα σταφύλια και κατ’ επέκταση το αμπέλι, που είναι από τα πιο ιδιαίτερα φαγώσιμα απ’ αρχής του κόσμου! Τελετουργικά και ιστορικά από την αρχαιότητα ως σήμερα, ο καρπός του αποτελεί σύμβολο σε όλη την υφήλιο, όπως και ο «τρύγος» είναι μια μοναδική γιορτή!

Τιμώντας λοιπόν τους καρπούς της εποχής, προτείνουμε μία μοναδική συνταγή που μας ταξιδεύει από την Ελλάδα στην Ιταλία…

Η φοκάτσια με Μαύρα Σταφύλια έρχεται από την Τοσκάνη, και συγκριμένα από την περιοχή Chianti, όπου γίνεται η συγκομιδή της ποικιλίας σταφυλιου Sangiovese!

Φοκάτσια με Μαύρα Σταφύλια

•Προετοιμασία: 10′
•Έτοιμο σε: 170′
•Ποσότητα: 8-10 άτομα
•Επίπεδο Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά
για την ζύμη

350 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
185 ml. χλιαρό νερό
6 gr. μαγιά στιγμής
1¼ κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Φρέσκο δενδρολίβανο

Επιπλέον θα χρειαστούν
1 τσαμπί μαύρα σταφύλια, χωρίς κουκούτσι
Σπόρους κουκουνάρι
Φρέσκο δενδρολίβανο
Ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, προαιρετικά

Εκτέλεση βήμα-βήμα
Ετοιμάζουμε την φοκάτσια, όπου θα χρειαστούμε περίπου 2 ώρες προετοιμασία.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι, ξεκινάμε την ανάδευση προσθέτοντας το χλιαρό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε για 4 λεπτά, κατόπιν μεταφέρουμε την ζυμη σε λαδωμένο σκεύος και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
Απλώνουμε την ζύμη σε ένα πολύ καλά λαδωμένο ταψί, θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί 32 περίπου εκατοστών ή απλά στρώνουμε σε έναν δίσκο ψησίματος αντικολλητικό χαρτί, χρησιμοποιώντας τα χέρια μας και κυρίως δάχτυλά μας μόνο, η ζύμη είναι υπέροχα εύπλαστη και δεν χρειάζεται πλάστης.
Προσθέτουμε τις ρώγες των σταφυλιών, τις οποίες πατάμε καλά μέσα στην ζύμη.
Συνεχίζουμε με το φρέσκο δενδρολίβανο, το κουκουνάρι, την ζάχαρη και τέλος ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο.
Αφήνουμε 5 λεπτά την φοκάτσια πριν την φουρνίσουμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 200°C, μόλις βγει ζεστή προσθέτουμε το χοντρό αλάτι.

Tips:
~ Μπορείτε να φτιάξετε την φοκάτσια και με λευκά σταφύλια ή με μείγμα και των δύο.
~ Αν θέλετε αντί για ζάχαρη, χρησιμοποιήστε μέλι.
~ Την ζύμη της φοκάτσια μπορείτε να την ανοίξετε λεπτή ή πιο χοντρή.
~ Το δενδρολίβανο είναι απαραίτητο συστατικό αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε!
~ Αν θέλετε να απολαύσετε την φοκάτσια σαν γλυκό πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.