Πολλοί αναρωτιούνται για το τί είναι καλύτερο και πιο υγιεινό να τρώει κανείς με το ψωμί για πρωινό. Βούτυρο ή μαργαρίνη; Προκύπτει όμως και μία ακόμη ερώτηση: «Μόνο αυτές οι 2 είναι οι επιλογές μας;». Λένε, πως όταν έχει κανείς μόνο μία επιλογή, στην ουσία, δεν έχει επιλογή και όταν έχει μόνο δύο επιλογές, είναι παγιδευμένος. Μόνο με τρεις ή περισσότερες επιλογές έχει κανείς πραγματική ελευθερία. Συνεπώς, πριν αποφασίσουμε τι να αλείψουμε στο ψωμί μας, καλό είναι να «βάλουμε στο τραπέζι» όλες, τις πραγματικές επιλογές.

Αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε και δε θέλετε να φάτε ούτε βούτυρο ούτε μαργαρίνη, δε χρειάζεται να μείνετε νηστικοί. Το να μη τρώει κανείς πρωινό, είναι χειρότερο. Δεν θα έχετε ενέργεια και είναι βέβαιο πως λίγο αργότερα θα ικανοποιήσετε την λιγούρα σας με κάποιο ανθυγιεινό σνακ που θα περιέχει πολλή ζάχαρη και «κακά» λιπαρά. Για να μην συμβεί αυτό χρειάζεται να αρχίζετε την μέρα σας με ένα καλό πρωινό και αν θέλετε να αλείψετε κάτι στο ψωμί, είναι καλό να αξιολογήσετε όλες σας τις επιλογές:

Βούτυρο
Το βούτυρο είναι μία αληθινή τροφή που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο εδώ και αιώνες. Κατηγορείται εκτεταμένα λόγω των κορεσμένων, ζωικών λιπαρών που περιέχει επειδή είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σχετίζονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η αυξημένη χοληστερόλη, οι καρδιακές παθήσεις και πολλές μορφές καρκίνου.

Υπάρχουν όμως λαοί όπως οι Γάλλοι για τους οποίους το βούτυρο αποτελεί βασικό κομμάτι της διατροφής χωρίς να παρουσιάζουν τα υψηλά φαινόμενα παχυσαρκίας και τα παραπάνω προβλήματα υγείας. Το πρόβλημα είναι στην υπερκατανάλωση που σε συνδυασμό με συνολικά κακές διατροφικές συνήθειες, καθιστική ζωή και έλλειψη διατροφικής παιδείας οδηγούν στα αμέτρητα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Ένα πρόβλημα με το βούτυρο είναι οτι έχει πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις παθογόνων ουσιών όπως υπολείμματα φυτοφαρμάκων που προέρχονται από την τροφική αλυσίδα. Όλα τα χημικά στις ζωοτροφές και τα αντιβιοτικά που δίνονται στα ζώα φιλτράρονται και μεταφέρονται στο γάλα και ιδιαίτερα στο βούτυρο που παίρνουμε από αυτό. Συνεπώς αν είναι να φάμε βούτυρο καλύτερα να επιλέξουμε το πιο καθαρό, αγνό και βιολογικό που μπορούμε να βρούμε, ας φάμε λίγο και καλό.

Αν τα υπόλοιπα λιπαρά που τρώμε είναι «καλά» και προέρχονται από ελιές, ελαιόλαδο, ψάρια και ξηρούς καρπούς, τότε ένα κουταλάκι βούτυρο καλής ποιότητας με το πρωινό όχι μόνο δε θα μας βλάψει αλλά θα μας δώσει και κάποια χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.

Μαργαρίνη
Η μαργαρίνη περιέχει φυτικά λιπαρά που θεωρούνται πιο υγιεινά από τα ζωικά αλλά η παρέμβαση του ανθρώπου σε αυτά έχει κατά το παρελθόν αποδειχθεί καταστροφική για την υγεία μας. Η τεχνολογία έχει καταφέρει να μας δώσει μαργαρίνη δίχως trans λιπαρά και περιέχει ουσίες που αποδεδειγμένα μειώνουν την κακή χοληστερίνη. Παρόλα αυτά, μπορούμε να βρούμε αυτές τις ουσίες και αλλού, σε ποιο φυσικές τροφές όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί. Αυτές οι τροφές είναι πιο οικολογικές, πιο οικονομικές και πιο αληθινές.

Ταχίνι
Το ταχίνι είναι πολτοποιημένο σουσάμι και θεωρείται μία πολύ θρεπτική τροφή. Είναι πολύ δυναμωτικό και περιέχει καλά λιπαρά και φυτικές πρωτεΐνες μαζί με μία πλειάδα θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο και αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Συνδυάζεται υπέροχα με μέλι και μια ακόμη ωραία ιδέα είναι να την συνδυάσετε με λεπτοκομμένα κομμάτια μπανάνας.

Φυστικοβούτυρο
Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλά ευεργετικά λιπαρά που δυναμώνουν τον οργανισμό και κάνουν καλό στον εγκέφαλο. Εκτός από έτοιμο φυστικοβούτυρο εμπορίου μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας από αράπικα φυστίκια. Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με κάσιους, φιστίκια Αιγίνης ή ότι άλλο ξηρό καρπό επιθυμείτε. Τα καρύδια, οι κολοκυθόσποροι και οι κουκουναρόσποροι δημιουργούν πλούσιες κρέμες, αρκεί να τα μουλιάσετε και να τα χτυπήσετε με λίγο χυμό μήλου, τσάι ή νερό. Πρόσθεστε και λίγο μέλι ή μερικά κομμάτια μπανάνας και η κρέμα, θα γίνει αξεπέραστη!

Γιαούρτι
Μία κουταλιά σκέτο αληθινό στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά είναι μία ιδανική λύση για να αλείψειτε στο ψωμί. Εκτός από τις πρωτεΐνες και το ασβέστιο, το γιαούρτι προσφέρει και καλά βακτήρια που δρουν ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα και ενδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού. Το γιαούρτι δεν χρειάζεται να είναι σκέτο. Μπορείτε να το ανακατέψετε σε ένα μπολ με τριμμένο μήλο, κανέλα, καρύδια, σταφίδες και λίγο μέλι.

Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι ένα πράσινο φρούτο σε σχήμα αχλαδιού που καταναλώνεται ως λαχανικό. Έχει πολλά λιπαρά αλλά τα λιπαρά του είναι υπερευεργετικά μονοακόρεστα που ρίχνουν την χοληστερόλη και βοηθάνε στη καύση του σωματικού λίπους. Ένα ώριμο αβοκάντο έχει πλούσια κρεμμώδη σάρκα που μπορεί να αποτελέσει ιδανική βάση για σάλτσα ή να αλειφθεί όπως είναι στο ψωμί. Πρόκειται για ένα άκρως υγιεινό «φυτικό βούτυρο» που συνδυάζεται ιδανικά με μία φέτα ώριμης ντομάτας και φύλα βασιλικού πάνω σε πολύσπορο ψωμί.

Πάστα ελιάς
Παραδοσιακά στην Ελλάδα, όλα τα λιπαρά που τρώγαμε προέρχονταν από το ελαιόλαδο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Έλληνες και κυρίως οι Κρητικοί είχαν εξαιρετική υγεία που έχει αποτελέσει αντικείμενο αμέτρητων ερευνών. Ότι και αν πούμε για τις ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς είναι λίγο. Αν και η πάστα ελιάς αποτελεί εξαιρετική επιλογή, μπορείτε επίσης να αλείψετε το ψωμί σας με μερικές σταγόνες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και στη συνέχεια να το πασπαλίσετε με λίγη ρίγανη.

Φρούτα
Αν θέλετε να αποφύγετε τελείως τα λιπαρά πάνω στο ψωμί, μπορείτε να αλείψετε κάποιο πολύ ώριμο φρούτο που θα πιέσετε με το μαχαίρι για να γίνει κρέμα. Οι επιλογές σας ποικίλουν ανάλογα με την εποχή. Τα πολύ ώριμα βερίκοκα αποτελούν μία ιδανική φρουτομαρμελάδα, καθώς επίσης οι ώριμες μπανάνες που έχουν μαυρίσει εξωτερικά και τα σύκα που έχουν μαλακώσει αρκετά.

Με τόσες πολλές επιλογές μπορείτε κάθε μέρα της εβδομάδας να τρώτε κάτι διαφορετικό με το ψωμί. Έτσι η διατροφή σας θα έχει ποικιλία, δε θα πλήττετε ποτέ και θα ανακαλύψετε τι πραγματικά σας ταιριάζει καλύτερα.

Πάντως, αξίζει να θυμόμαστε ότι το τι αλείφουμε στο ψωμί του πρωινού αντιστοιχεί αναλογικά κατά μέσο όρο στο 8% της ημερήσιας πρόληψης λιπαρών. Αυτό το νούμερο είναι τόσο μικρό που αν τα υπόλοιπα 92% είναι καλά «λιπαρά» μας δίνεται η ελευθερία να απλώσουμε στο ψωμί αυτό που πραγματικά τραβάει η ψυχή μας.

Σημασία έχει να αντιληφθούμε την διαφορά μεταξύ καλών και κακών λιπαρών και να κάνουμε έξυπνες επιλογές όχι μόνο για το τι θα αλείψουμε στο ψωμί αλλά για το τι λιπαρά τρώμε καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας. Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε ένα καλό πρωινό στην καθημερινότητά μας, και η αλήθεια είναι οτι οι επιλογές που υπάρχουν, δεν θα μας κάνουν να βαρεθούμε ποτέ!