Πηγή φωτογραφίας: flickr, user GoodNCrazy

Ο Μάρτης έχει μπει δυναμικά, με όμορφες και ζεστές μέρες, που φέρνουν τα πρώτα σημάδια της άνοιξης. Και για να μπείτε απόλυτα στο κλίμα, αφήστε τα αρώματα της κουζίνας σας να αναμειχθούν με τα μεθυστικά αρώματα των λουλουδιών που κάνουν την εμφάνισή τους σιγά σιγά.

Ένα νόστιμο γλυκό που απαιτεί λίγα υλικά, είναι το ψωμί με μπανάνα και μέλι., το οποίο είναι και νηστίσιμο. Θέλει λίγο χρόνο και φροντίδα, αφού ουσιαστικά είναι μια γλυκιά παραλλαγή σπιτικού ψωμιού, αλλά αξίζει τον κόπο, γιατί θα γίνει ο καλύτερος σύντροφος του πρωινού σας.

 

Υλικά για 10 μερίδες:

1 κιλό σκληρό αλεύρι

6 μπανάνες

8 κουταλιές μέλι

1 χούφτα σπασμένα ή κομμένα αμύγδαλα

Αρκετό χλιαρό νερό

30 γραμμάρια μαγιά

2 κουταλιές ζάχαρη

1 κοφτή κουταλιά αλάτι

Αλεύρι για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

Ξεφλουδίστε τις μπανάνες και πολτοποιήστε τις στο μπλέντερ, για να γίνουν ένα υγρό μίγμα. Βάλτε το σε μία κούπα και προσθέστε το χλιαρό νερό μέχρι να γίνει ένα μίγμα που φτάνει τα 625 ml.

Απλώστε το αλεύρι σε μία καθαρή επιφάνεια, κάνοντας ένα «βουνό» με ένα κενό στο κέντρο. Σ’αυτό προσθέστε το μισό από το μίγμα μπανάνας-νερού, την μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατέψτε με ένα πιρούνι στο κέντρο, φέρνοντας σταδιακά το αλεύρι από τα τοιχώματα, μέχρι να γίνει σαν παχύρρευστος χυλός και τότε προσθέστε το υπόλοιπο μίγμα μπανάνας-νερού, μαζί με το μισό μέλι και τα αμύγδαλα. Συνεχίστε το ανακάτεμα με το πιρούνι και μόλις ξαναγίνει πιο συμπαγές, μαζέψτε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατέψτε με τα χέρια. Αν κολλάει, προσθέστε αλεύρι ή αν είναι πολύ σκληρό, προσθέστε λίγο νερό.

Ζυμώστε τη ζύμη με δύναμη και αρκετές φορές, για περίπου τέσσερα με πέντε λεπτά μέχρι να αποκτήσετε μια απαλή και ελαστική υφή.

Αλευρώστε την επιφάνεια της ζύμης, βάλτε την σε ένα μπολ και καλύψτε με μεμβράνη. Αφήστε την να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον, ώσπου να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Όταν διπλασιαστεί, ζυμώστε την ξανά για περίπου 30 δευτερόλεπτα, για να φύγει ο αέρας και μοιράστε την σε δέκα μπαλίτσες. Τοποθετήστε τη μία δίπλα στην άλλη μέσα σε ένα αλευρωμένο ταψί και αφήστε τις να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά με μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν. Η δεύτερη φορά που διπλασιάζονται έχει μεγάλη σημασία, αφού ο αέρας αυτός θα παραμείνει και κατά τη διάρκεια του ψησίματος, κάνοντας τα ψωμάκια αφράτα.

Αφήστε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 190 βαθμούς Κελσίου και πριν βάλετε το ταψί, προσθέστε από πάνω το υπόλοιπο μέλι, για να καραμελώσει.

Βάλτε τα ψωμάκια στον φούρνο, κλείνοντας προσεκτικά την πόρτα, για να μην χαθεί ο αέρας και ψήστε τα για 20 λεπτά. Μόλις γίνουν αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και απολαύστε τα ακόμα και με λίγο παγωτό, αν σας εμπνέει.

Καλή επιτυχία!

 

Πηγές συνταγών: Jamie Oliver’s Basic Bread Recipe & Banana and Honey Bread