Αρχικά, αν προσλαμβάνετε περισσότερες από τις προβλεπόμενες για τον οργανισμό σας θερμίδες, δεν υπάρχει περίπτωση το φυστικοβούτυρο ή οποιοδήποτε άλλο βούτυρο να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος μαγικά.

Τα ακόρεστα λιπαρά όμως που περιέχει το φυστικοβούτυρο, όπως και όλα τα βούτυρα που προέρχονται από ξηρούς καρπούς, «καίγονται» πιο γρήγορα από ότι άλλες λιπαρές ουσίες. Βέβαια και οι ξηροί καρποί βοηθούν το ίδιο, αν δε σας αρέσει η βουτυρώδης μορφή τους.

Μάλιστα σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη οι άνθρωποι που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς ημερησίως καίνε 11% περισσότερες θερμίδες από τους υπόλοιπους. Ποιο είναι όμως το μυστικό;

Αυτή η πλούσια πηγή πρωτεϊνών, λιπών κι φυτικών ινών ναι μεν πρέπει να καταναλώνεται ημερησίως, αλλά με μέτρο. Δυο κουταλιές βούτυρο ξηρών καρπών την ημέρα είναι η ιδανική ποσότητα και φυσικά πρέπει όχι απλά να τις προσθέσετε στη διατροφή σας, αλλά να αντικαταστήσετε με αυτές μέρος του λίπους που υπάρχει ήδη σε αυτήν.

Με πιο γνωστό εκπρόσωπό τους το φυστικοβούτυρο, καταδικασμένο για χρόνια για το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, αυτή τη φορά με πολλούς αθωωτικούς παράγοντες στο πλευρό τους.

Τα επιλέγουμε γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά οξέα αλλά και αντιοξειδωτικά.

Τι πρέπει όμως να προσέχουμε;

  1. Την προσθήκη υδρογονομένων ελαίων κατά την επεξεργασία τους. Αποφύγετε όσα στα θρεπτικά συστατικά τους αναφέρουν για παράδειγμα το φοινικέλαιο, γιατί θα επιβαρυνθείτε με trans λιπαρά οξέα.
  2. Έχει ζάχαρη; για ακόμα μια φορά διαβάστε την διατροφική ετικέτα. Αν η γεύση σας παραείναι ευχάριστη, αναρωτηθείτε αν η κουταλιά που μόλις καταναλώσατε περιέχει και ένα κουταλάκι ζάχαρης μέσα της.
  3. Μην αγοράσεις light: το φυστικοβούτυρο αλλά και τα υπόλοιπα βούτυρα από ξηρούς καρπούς, αγοράζονται ακριβώς για αυτή τη χρήση. Δηλαδή για να αποδώσουν πολυακόρεστα (π.χ ταχίνι) ή μονοακόρεστα (π.χ φυστικοβούτυρο) λιπαρά οξέα. Αν επιλέξεις αυτό με τα μειωμένα λιπαρά, τότε μάλλον θα αγοράσεις κάτι πλούσιο σε άμυλο και ζάχαρη που ο ρόλος τους είναι να “γεμίσουν” την γεύση.
  4. Τι πάει να πει “Φυσικό”; Φυσικό σημαίνει ότι δεν θα περιέχει τα παραπάνω (υδρογονωμένα έλαια, άμυλο και ζάχαρη), αλλά ίσως να περιέχει λίγο αλάτι. Επίσης είναι σημαντικό να μην έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, προκειμένου να μην έχουν καταστραφεί τα καλά λιπαρά οξέα.