Το φθινόπωρο έρχεται, αλλά το μυαλό μας, έχει μείνει στις αναμνήσεις των διακοπών… Έχοντας γυρίσει σχεδόν όλοι πια στις δουλειές μας, αυτό που ανανεώνει τα απογεύματα στο σπίτι μετά το γραφείο, είναι ένας τονωτικός καφές και αυτό το νόστιμο κέικ, που παντρέυει όλα τα αρώματα του καλοκαιριού!
Αξίζει να το δοκιμάσετε με φίλους όσο ακόμη μας επιτρέπει ο καιρός, στο μπαλκόνι!
Υλικά
- 200 gr. πεπόνι
- 80 gr. ζάχαρη συν μια κουταλιά της σούπας
- 50 ml. ελαιόλαδο
- 240 gr. αλεύρι φαρίνα
- 3 αυγά
- 1 λάιμ ξύσμα και χυμό
- 1 κουταλάκι του γλυκού φύλλα βασιλικού
- 1½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια ή ½ κάψουλα βανιλλίνης
- 200 gr. τυρί κρέμα
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο 180°C. Πολτοποιούμε το πεπόνι. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Σε ένα γουδί πολτοποιούμε τον βασιλικό μαζί με την μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών μαζί με το ξύσμα, τον χυμό του λάιμ και την βανίλια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder, το αλάτι και το αλεύρι.
Προσθέτουμε στο μείγμα αυγών εναλλάξ το πεπόνι, το ελαιόλαδο και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη κλασική φόρμα κέικ και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180°C.
Αφού ξεφορμάρουμε αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά.
Στο μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα, την άχνη και τον χυμό λάιμ, καλύπτουμε το κρύο κέικ και αν θέλουμε διατηρούμε στο ψυγείο για 2 ημέρες.
Tips
– Αν θέλουμε το λάιμ μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λεμόνι.
– Μια ακόμη ωραία ιδέα είναι αν θέλουμε να αρωματίσουμε με λικέρ μαστίχα, δυόσμο ή με ένα φύλλο αρμπαρόριζα σε περίπτωση που θέλετε να παραλείψετε τον βασιλικό.
– Αν το πεπόνι είναι πολύ γλυκό μειώστε την ζαχαρη ή αν δεν είναι αρκετά γλυκό προσθέστε επιπλέον ζάχαρη.
– Μπορείτε αν θέλετε να τεμαχίσετε σε τετράγωνα κομάτια το κέικ να βουτήξετε σε γκανάζ λευκής σοκολάτας και να πασαλείψετε με καρύδα.