Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε να την μαγειρεύουμε πολύ, αλλά πια είναι πανεύκολο να τη βρεις σε μανάβικα και σουπερ μάρκετ. Η τουρλωτή πορτοκαλί κολοκύθα, εκτός από φανάρι για το Halloween που γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου, έχει και άλλες χρήσεις, περισσότερο θρεπτικές για τον οργανισμό και νόστιμες για τον ουρανίσκο.
Η κολοκύθα είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α και βήτα-καροτένιου (το οποίο της δίνει και το πορτοκαλί της χρώμα), ενώ οι φυτικές της ίνες φροντίζουν για την καλή λειτουργία του εντέρου. Περιέχει ακόμα πέντε βιταμίνες κατηγορίας Β, που είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα. Το καλύτερο δε με την κολοκύθα είναι οι λίγες της θερμίδες και οι πολλοί τρόποι που μπορεί να καταναλωθεί.
Η κολοκύθα τρώγεται αλμυρή, γλυκιά, σε πουρέ, σε πίτα, σε σούπα, ψητή, ακόμα και σε βραστό. Λίγες είναι οι τροφές που μπορούν να καταναλωθούν με τέτοια ποικιλία και η κολοκύθα είναι μια από αυτές. Ακολουθούν 4 προτεινόμενες συνταγές για όλα τα γούστα.
Ψητή κολοκύθα με μανιτάρια και κρεμμύδια
- 1 κολοκύθα, ξεφλουδισμένη, χωρίς τα σπόρια και κομμένη σε κύβους
- 12 μεγάλα κρεμμύδια τεμαχισμένα
- 500 γρμ. μανιτάρια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- ¼ και 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 2 κσ. λευκό ξύδι
- 1 κγ. αποξηραμένο φασκόμηλο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε ένα πυρέξ, ανακατέψτε τα λαχανικά με το ¼ της κούπας λάδι και ψήστε για μία ώρα μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Φροντίστε να ανακατεύετε ανά είκοσι λεπτά ώστε να μαγειρευτεί όλο το μίγμα ομοιόμορφα. Όσο τα λαχανικά μαγειρεύονται, ανακατέψτε το 1/3 της κούπας με το ελαιόλαδο με το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα ρίξτε σε αυτά τη σάλτσα και ανακατέψτε καλά. Σερβίρεται ζεστό και κρύο.
Ψωμάκια με κολοκύθα και μέλι
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- ½ κούπας ζεστό νερό
- ¼ κούπας μέλι
- 300 ml πουρέ κολοκύθας
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κγ. αλάτι
- 1 ½ κούπα ανάλατους και ελαφρώς ψημένους σπόρους κολοκύθας
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το νερό και την ξηρή μαγιά και αφήστε τη να αφρίσει για περίπου 5 λεπτά. Ρίξτε το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Προσθέστε τον πουρέ της κολοκύθας και το ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίξτε μέσα το αλεύρι (και τα δυο είδη) και το αλάτι. Ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Αφού σχηματιστεί η ζύμη, ζυμώστε σε μια επίπεδα επιφάνεια, μέχρι να γίνει λεία στην υφή και ελαστική. Προσθέτετε αλεύρι όποτε το χρειάζεστε για να μην κολλάει στην επιφάνεια και τα χέρια σας. Ενσωματώστε στη ζύμη τους σπόρους της κολοκύθας και τοποθετήστε τη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να διπλασιάσει το μέγεθός του, για περίπου 1 ½ ώρα. Αφού φουσκώσει, χωρίστε τη ζύμη σε 24 ισομεγέθεις μπαλίτσες. Τοποθετήστε τες σε απόσταση τη μία από την άλλη, πάνω σε χαρτί ψησίματος και καλύψτε τες με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε τες σε ζεστό μέρος, για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 οC και ετοιμάστε τα ψωμάκια για ψήσιμο. Ψήστε τα ψωμάκια μέχρι να πάρουν χρώμα και για περίπου 12 λεπτά. Σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Μαροκινή σαλάτα με κολοκύθα και φασόλια
- 2 κούπες ζωμό λαχανικών
- ½ κ.γ. κουρκουμά
- ½ κ.γ. κόλιανδρο
- Ελάχιστο κύμινο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 500 γρ. καθαρισμένη κολοκύθα
- 2 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
- 1 λεπτοκομμένη κόκκινη πιπεριά
- Μερικά αποξηραμένα βερίκοκα
- 1 κούπα φασόλια
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κσ. κουκουνάρι, για γαρνιτούρα
- Φρεσκοκομμένος μαϊντανός, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Βάλτε σε μια γάστρα το ζωμό των λαχανικών, τον κουρκουμά, το κόλιανδρο, το κύμινο, τα πράσα και αφήστε τα να βράσουν μαζί με τα φασόλια. Μόλις βράσουν αλλά κρατούν ακόμα, χαμηλώστε τη φωτιά και κλείστε το καπάκι. Προσθέστε την κολοκύθα, το κολοκύθι και την κόκκινη πιπεριά και αφήστε τα να βράσουν. Αφού μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά, προσθέστε τα βερίκοκα, το αλάτι και το πιπέρι. Όσο μαγειρεύονται τα λαχανικά σας, ρίξτε τα κουκουνάρια σε ένα τηγάνι και ανακατέψτε μέχρι να πάρουν χρώμα και να βγάλουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια βγάλτε τα από το τηγάνι και θρυμματίστε τα. Ορισμένοι προσθέτουν και κους κους μέσα στον χυλό και γίνεται εξαιρετικό. Μοιράστε το μίγμα σε βαθιά πιάτα με αρκετό ζουμί, πασπαλίστε με τα τριμμένα κουκουνάρια και τον φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε.
Πικάντικη κολοκυθόσουπα με τζίντζερ
- 1 κσ. βούτυρο ανάλατο
- 1 κσ. ελαιόλαδο
- 1 κούπα κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- ½ κούπα σέλινο κομμένο σε κύβους
- ½ κούπα ψιλοκομμένο πράσο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
- 1 κσ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
- 4 κούπες ζωμό κοτόπουλο
- 3 κούπες ξεφλουδισμένη, καθαρισμένη από τα σπόρια και κομμένη σε κύβους κολοκύθα
- ½ κγ. αλάτι
- 2 κγ. μαύρη ζάχαρη
- 1/8 κγ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 6 κσ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το βούτυρο και το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλινο, το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρετε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίξτε στην κατσαρόλα το ζωμό, την κολοκύθα και το αλάτι και αφήστε τα να βράσουν. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει υφή η σούπα. Αφού τη βγάλετε από τη φωτιά, αφήστε να κρυώσει ελαφρώς, ρίξτε τη σε ένα μίξερ και κάντε τη πουρέ. Αφού πολτοποιηθεί, ρίξτε τη ξανά στην κατσαρόλα και ανακατέψτε με τη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο. Ξαναζεστάνετε τη σούπα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου πέντε λεπτά. Σερβίρετε σε ατομικά μπολ και γαρνίρετε με μια κουταλιά δροσερό γιαούρτι.