Πηγή φωτογραφίας: flickr, user David Berkowitz
Αν νομίζατε ότι είχατε μάθει ο,τι μπορούσατε να μάθετε για όλα τα τελευταία παράξενα food trends, έρχεται κάτι καινούριο να σας εκπλήξει. Τα Cronuts ή Crodoughs ή Dosants είναι η νέα τάση που έχει κλέψει τις εντυπώσεις στην Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Τα παράξενα ονόματα των γλυκισμάτων αυτών είναι διάφοροι συνδυασμού των λέξεων croissant και donuts και είναι πραγματικά όνομα και πράγμα.
Ο Γάλλος σεφ Dominique Ansel βρισκόταν πριν μερικούς μήνες στο αρτοποιείο του στην Νέα Υόρκη και σκέφτηκε να δοκιμάσει να συνδυάσει τα δύο δημοφιλή γλυκά σε ένα. Με περίπου την ζύμη των κρουασάν και όλες τις διαφορετικές γεμίσεις και επικαλύψεις των donuts, οι νέοι αυτοί πειρασμοί έχουν κατακλύσει τα στέκια των φανατικών foodies που κυνηγούν καθετί καινούριο.
Και επειδή ακόμα δεν μας έχουν έρθει στην Ελλάδα, τι θα λέγατε να τα δοκιμάσετε στο σπίτι σας; Εάν είστε οπτικοί τύποι, μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με την συνταγή των Cronuts και την εκτέλεσή της εδώ, διαφορετικά διαβάστε παρακάτω.
Υλικά:
60 ml γάλα
65 ml ζεστό νερό
6 γραμμάρια ξερή μαγιά
150 γραμμάρια κρύο βούτυρο σε κύβους
125 γραμμάρια απλό αλεύρι
125 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
30 γραμμάρια ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ένα μπώλ ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια
Κρέμα ζαχαροπλαστικής
Ένα μπωλ ζάχαρη άχνη
1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Χτυπήστε το γάλα, το νερό και την μαγιά σε ένα μπωλ.
Τοποθετήστε τα αλεύρια μαζί με το βούτυρο σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε ελαφρά ή αλλιώς τρίψτε τα υλικά μεταξύ τους με τα χέρια σας μέχρι να μοιάζουν με ψίχουλα, αλλά χωρίς να σπάσετε το βούτυρο σε πολύ μικρά κομμάτια.
Βάλτε την ζάχαρη και το αλάτι στο μίγμα των αλευριών και ενώστε τα με το υγρό μίγμα της μαγιάς.
Ανακατέψτε τα υλικά για λίγο και με τα χέρια σας κάντε το μία ζύμη. Μην τα ζυμώσετε, απλά δώστε της ένα σχήμα μπάλας.
Καλύψτε την ζύμη με μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
Μόλις περάσουν, ανοίξτε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να έχει πάχος γύρω στο 1 εκατοστό και το σχήμα της να είναι παραλληλόγραμμο.
Διπλώστε την ζύμη σε τρίτα, ώστε το τρίτο κομμάτι να καλύπτει τα άλλα δύο.
Γυρίστε την διπλωμένη ζύμη 90 μοίρες και επαναλάβετε την διαδικασία δύο ακόμη φορές.
Καλύψτε με μεμβράνη την διπλωμένη ζύμη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 4 ώρες τουλάχιστον, αν και είναι καλύτερο για μία ολόκληρη νύχτα.
Ανοίξτε και πάλι την ζύμη σε πάχος περίπου μισού εκατοστού και χρησιμοποιήστε στρογγυλά κουπάτ για να κόψετε τα cronuts. Ένα μεγαλύτερο κουπάτ για το σχήμα και ένα μικρότερο για το κενό στο κέντρο.
Τοποθετήστε τα πάνω σε ένα αλευρωμένο ταψί και αφήστε τα σκεπασμένα με πετσέτα σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα.
Τηγανίστε τα λίγα λίγα κάθε φορά για 2 λεπτά σε κάθε πλευρά μέσα σε λίγα εκατοστά λαδιού, που έχει φτάσει τους 170 βαθμούς Κελσίου. Βγάλτε τα μόλις πάρουν χρυσό χρώμα.
Βάλτε τα σε ένα χαρτί κουζίνας να βγάλουν λίγο από το λάδι τους και πριν κρυώσουν, περάστε τα από την αρωματισμένη με βανίλια ζάχαρη.
Γεμίστε τα με την κρέμα ζαχαροπλαστικής σε 5 ή 6 σημεία στο στρογγυλό cronut.
Ανακατέψτε αρκετό χυμό λεμονιού με την ζάχαρη άχνη μέχρι να έχετε ένα παχύ γλάσο για την επικάλυψη και χρωματίστε το κιόλας αν θέλετε.
Βάλτε το γλάσο όπως θέλετε πάνω από τα cronuts και μόλις σταθεροποιηθεί, απολαύστε το μοναδικό γλυκό σας.
Καλή επιτυχία!
Πηγή συνταγής: sortedfood.com
Πηγή: lifestyle.inquirer.net