Πηγή φωτογραφίας: flickr, user Rebecca Siegel
Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να αμφισβητήσει την ανεπανάληπτη γοητεία του γαλλικού αυτού εδέσματος. Το βρίσκουμε σε όλους τους φούρνους πλέον και η λαχταριστή του όψη κερδίζει κάθε φορά. Για να μην μιλήσουμε για την γεύση, η οποία φυσικά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πλούσιο σε βούτυρο και άλλα αρωματικά υλικά. Και μπορεί να μην είναι το πιο διαιτητικό ψωμί που μπορείτε να φτιάξετε, αλλά, αν δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή του Dan Lepard, σίγουρα θα σας λατρέψουν όσοι το δοκιμάσουν.
Υλικά για 1350 γραμμάρια ζύμης:
2 φακελάκια(των 7 γραμμαρίων το καθένα) ξερή μαγιά
50 ml χλιαρό νερό
5 μεσαία αυγά
575 γραμμάρια σκληρό λευκό αλεύρι ή Ιταλικό τύπου «00»
75 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
350 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Επιπλέον αλεύρι για το ζύμωμα
Ένα χτυπημένο αυγό για επάλειψη
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε την μαγιά με το νερό, αφήστε τα για 5 λεπτά και μετά χτυπήστε στο μίγμα αυτό τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι και ζυμώστε λίγο το μίγμα μέχρι να γίνει απαλό. Εάν δεν το κάνετε ίσως το αυγό δημιουργήσει μικρούς σβόλους. Αφήστε τη ζύμη για 10 λεπτά.
Απλώστε την ζύμη σε μία καθαρή επιφάνεια και σπάστε το βούτυρο σε κομμάτια τα οποία θα απλώσετε από πάνω. Εδώ θα γίνει λίγο χάλια η κουζίνα, αλλά αξίζει τον κόπο. Ανακατέψτε το βούτυρο με την ζύμη ώστε να πάει παντού και συνεχίστε μέχρι η ζύμη να γίνει τελείως ομοιόμορφη. Θα σας πάρει περίπου 4-5 λεπτά και ίσως σας κουράσει λίγο, αλλά μην εγκαταλείψετε.
Χρησιμοποιείστε μία μαρίζ ή μία κουτάλα για να μπορέσετε να ξεκολλάτε κάθε τόσο την ζύμη από τα χέρια σας και, όταν γίνει απαλή και ελαφρώς ελαστική, κάντε την μπάλα με την βοήθεια του εργαλείου της επιλογής σας και τοποθετήστε την στο μπολ. Καλύψτε με μεμβράνη και τοποθετήστε την για ένα 24ωρο στο ψυγείο. Να ξέρετε ότι η περισσότερη δουλειά έχει τελειώσει τώρα.
Καλύψτε μία παραλληλόγραμμη φόρμα για κέικ με αντικολλητικό χαρτί. Ίσως να χρειαστείτε και δύο φόρμες. Χωρίστε την ζύμη σε δύο μέρη των 500 γραμμαρίων περίπου. Πάρτε το ένα μέρος και χωρίστε το στη μέση. Ζυμώστε τα ελαφρά και τα δύο και κάνετέ τα μπάλες. Όσο είναι ακόμα κρύα η ζύμη από το ψυγείο, τοποθετήστε τις μπάλες την μία δίπλα στην άλλη μέσα στη φόρμα, καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε τη για 3-4 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει, βάλτε την στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί το εξωτερικό της μέρος, αλείψτε την με το αυγό και ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 10 λεπτά. Κατεβάστε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήστε το ψωμί για άλλα 30-40 λεπτά εάν θέλετε να πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα. Διαφορετικά προσαρμόστε λίγο την θερμοκρασία του δεύτερου χρόνου ψησίματος για να πάρει πιο ανοιχτό χρώμα. Βγάλτε το από την φόρμα μόλις τελειώσει το ψήσιμο και αφήστε το να κρυώσει.
Επαναλάβετε και με το υπόλοιπο μισό της ζύμης ή κρατήστε το για να κάνετε μια γλυκιά παραλλαγή.
Καλή επιτυχία!
Πηγή και φωτογραφίες εκτέλεσης: www.guardian.co.uk