Το φυτό
Η φυστικιά ή Pistacia vera, είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο, με κλαδιά που έχουν χρώμα σταχτί, φύλλα δερματώδη και πράσινα.
Κατάγεται από το Ιράν και καλλιέργείται από την Ασία, τις Μεσογειακές χώρες… μέχρι και την Αμερική!

Υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά δέντρα, τα οποία γονιμοποιούνται με την γύρη. Ο καρπός έχει μήκος 1-2 εκατοστά, το περικάρπιο του είναι δερματώδες και έχει πράσινο χρώμα, ενώ εσωτερκά ο καρπός είναι ξυλώδης και σκληρός. Όταν ωριμάσει, το περικάρπιο αποκτά ωχρή όψη και σχίζεται. Η ψίχα του φυστικιού έχει πλεόν πράσινο χρώμα, περιβάλλεται από λεπτό φλοιό ρόδινου χρώματος και οι καρποί της φυστικιάς σχηματίζουν ολόκληρα τσαμπιά.

Για την ιστορία
Το φυστίκι Αιγίνης είναι ένας από τους πιο εύγευστους και αναγνωρίσιμους ξηρούς καρπούς στην Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο! Το επώνυμο, σε καλλιέργεια προϊόν του νησιού, ξεκίνησε αρχικά να καλλιεργείται στο μικρό νησί της Αίγινας, περίπου το 1860.

Η καλλιέργεια
Παρόλο που η καλλιέργεια της φυστικιάς εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα μετέπειτα, το αιγινίτικο φυστίκι ποιοτικά, γευστικά, αρωματικά και χαρακτηριστικά,
θεωρείται ως το καλύτερο, όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά και διεθνώς!
Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες του νησιού και η σύσταση του άγονου χώματος και η χαμηλή υγρασία, έχει ευνοήσει την ανάπτυξη καλλιέργειας στο μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτική πλευρά της Αίγινας αλλά και έχει βοηθήσει ολόκληρη την οικονομία του νησιού!
Η συγκομιδή του φυστικιού ξεκινάει από τα τέλη του Αυγούστου και συνεχίζεται ως τον Σεπτέμβρη.

Η αναγνώριση προϊόντος
Το φυστίκι Αιγίνης από το 1994 αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ προϊόν και προστατεύοντας το φιστίκι της Αίγινας, ως μοναδικό προϊόν και διεκδικώντας το όνομα προέλευσης!

Διατροφική Αξία
Το φυστίκι είναι πλούσια πηγή φυτικής στερόλης και προσφέρει στον οργανισμό εξαιρετικά και απαραίτητα στοιχεία όπως πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά και φυσικά όλη την ενέγεια που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός! Και όλα αυτά με μια χούφτα φυστίκια, καθώς 30gr προσδίδουν στον οργανισμό 170 kcal!

Tα φυστίκια εκτός από την ξεχωριστή διατροφική αξία που προσδίδουν στον οργανισμό, ισοδυναμούν και με μια μερίδα κρέας, όσον αφορά την πρωτεΐνη που προσφέρουν, γι’ αυτό και ενδείκνυνται να καταναλώνονται από χορτοφάγους.

Τα φυστίκια συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στην μείωση της χοληστερίνης. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν προστατεύουν από τη γήρανση, τα καρδιαγγειακά και αρτηριοσκλήρυνση.


Τα φυστίκια στην κουζίνα

– Μπορείτε να απολαύσετε τα φυστικία ως ξηρούς καρπούς, αλατισμένους ή ανάλατους!
– Τα φυστίκια ταιριάζουν με πολλά φαγητά και γλυκά:
1. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, κρούστες κρεατικών και ταιριάζει ιδιαίτερα με πιάτα, όπως ριζότο ή πλιγούρι!
2. Στα γλυκά απολαύστε τα, σε παγωτά, κέικ, μπισκότα, σιροπιαστά, συνδιάστε τα σε γλυκά με μέλι, φρούτα αλλά και με σοκολάτα.
3. Μπαίνει κλασικά στο παστέλι και φυσικά στο γλυκό του κουταλιού.
4. Πρωταγωνιστούν παραδοσιακά μέσα στον μπακλαβά.
5. Συνδιάζοντα επίσης με ξερά φρούτα, μπαχαρικά και μέλι.

Αν λοιπόν βρεθείτε στην Αίγινα μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε τα υπέροχα, μοναδικά φυστίκια Αιγίνης! Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές!