Πηγή φωτογραφίας: www.williamlamson.com

Όσοι έχετε διαβάσει το παραμύθι του Χάνσελ και της Γκρέτελ, σίγουρα θα μαγευτείτε από το νέο δημιούργημα του καλλιτέχνη William Lamson, αφού θα σας θυμίσει το γνωστό σπίτι από ζαχαρωτά.

Το έργο λέγεται Solarium και μπορεί να μην τρώγεται, αλλά είναι φτιαγμένο από ζάχαρη με την βοήθεια γυαλιού και μετάλλου. Τα 162 πάνελ του, που θυμίζουν βιτρό με διαφορετικούς χρωματισμούς, έχουν κατασκευαστεί από καραμελωμένη ζάχαρη, η οποία τοποθετήθηκε ανάμεσα σε πλαίσια γυαλιού, ώστε να  ενωθεί με τον μεταλλικό σκελετό και να δημιουργήσει ένα μοντέρνο και πρωτοποριακό κτίριο.

Και τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, υπάρχει η δυνατότητα να απομακρυνθούν ορισμένα από τα πάνελ που καλύπτουν τα πλάγια του κτίσματος έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν την δυνατότητα να μπουν από όλες τις μεριές. Αυτή η ιδέα προήλθε από το γεγονός ότι ο δημιουργός του ήθελε να λειτουργεί όπως ένα φυτό, το οποίο μέσω της διαπνοής καταφέρνει να ρυθμίσει την θερμοκρασία του.

Το «ζαχαρένιο» κτίσμα μπορεί να μην εκτίθεται πια, αφού είχε δημιουργηθεί στα πλαίσια μίας έκθεσης που πραγματοποιήθηκε το 2012, όμως ήταν άκρως εντυπωσιακό. Τοποθετημένο σε έναν λόφο και με την καραμελωμένη ζάχαρη να θυμίζει χρωματιστό γυαλί, πέτυχε σίγουρα τον σκοπό του.

Λίγο σαν θερμοκήπιο, λίγο σαν ησυχαστήριο, όπως και να θελήσει τελικά να το δει κανείς, το δημιούργημα αυτό που συνδυάζει την αρχιτεκτονική με την αγάπη για την ζάχαρη είναι απόλυτα μοναδικό.

Πηγή: www.architizer.com