Πηγή φωτογραφίας: flickr, user bert_m_b
Είναι ίσως το πιο δημοφιλές αρωματικό που συναντάται στα γλυκά. Ελάχιστοι είναι αυτοί που δηλώνουν ότι δεν τους αρέσει και πάρα πολλοί αυτοί που ξετρελαίνονται γι’αυτήν όπου κι αν την βρουν. Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να την χρησιμοποιούμε στην επεξεργασμένη μορφή της, όμως τα αυθεντικά και εντυπωσιακά μαύρα κλωναράκια της έχουν αρχίσει την «εισβολή» τους εδώ και καιρό. Εάν δεν είχατε την ευκαιρία να την δοκιμάσετε μέχρι τώρα, σας δίνουμε την αφορμή να το κάνετε με μερικές ιδέες για νόστιμους συνδυασμούς με πρωταγωνίστρια την βανίλια.
Μαζί με μήλο
Τα ψημένα μήλα είναι ένα πολύ απλό και αγαπημένο επιδόρπιο που δύσκολα απογοητεύει. Αξίζει, όμως, να το πάτε ένα βήμα παραπέρα πασπαλίζοντάς τα με ζάχαρη βανίλιας. Βάλτε κλωναράκια βανίλιας στην ποσότητα ζάχαρης που θέλετε και αφήστε την να αρωματιστεί. Ανακατέψτε 100 γραμμάρια αλεύρι με μία πρέζα αλάτι και ένα αυγό και, αφού τα ανακατέψετε καλά, προσθέστε 100 ml γάλα και 3 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό, ώστε να φτιάξετε έναν παχύρρευστο χυλό. Αφήστε τον στο ψυγείο μέχρι να ξεφλουδίσετε και να κόψετε σε στρογγυλές φέτες 3-4 μήλα και μετά βουτήξτε τα στον χυλό και τηγανίστε για περίπου ένα λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν όμορφο χρώμα. Πασπαλίστε τα όσο είναι ζεστά με την αρωματισμένη ζάχαρη και είναι έτοιμα.
Παρέα με τον καφέ
Μπορείτε να κλέψετε μία ιδέα από τους «γείτονες» Ιταλούς, οι οποίοι συνδυάζουν τον εσπρέσο με το παγωτό σε ένα πολύ απλό και γευστικό μίγμα που λέγεται affogato. Φτιάξτε μία φρέσκια δόση εσπρέσο και απλώστε τον καφέ πάνω από παγωτό βανίλια για την απόλυτη δροσερή απόλαυση.
Βανίλια και μοσχοκάρυδο
Είναι ένας μοναδικός αρωματικός συνδυασμός, που σύμφωνα με την συγγραφέα μαγειρικής Elizabeth David, θυμίζει το άρωμα της δάφνης. Δοκιμάστε να τα συνδυάσετε στην κρέμα ζαχαροπλαστικής που θα ετοιμάσετε για να γεμίσετε μία νόστιμη σπιτική τάρτα.
Όταν συναντά το πορτοκάλι
Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και σκεφτείτε ποιος συνδυασμός θα ταίριαζε στα δικά σας γούστα. Μία νόστιμη ιδέα είναι να τα συνδυάσετε σε πανακότα με γεύση βανίλια, την οποία θα στολίσετε γευστικά και οπτικά με δροσερά κομμάτια πορτοκαλιού.
Έστω και μία φορά, δώστε στην βανίλια την ευκαιρία να σας μαγέψει και σίγουρα θα σας δώσει ακόμα περισσότερες ιδέες για να δημιουργήσετε μαζί της.
Πηγή: www.guardian.co.uk