Επιστήμονες από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ αποκρυπτογράφησαν τα «κλειδιά» του γενετικού κώδικα του σιταριού. Το επίτευγμα θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων, ανθεκτικότερων και πιο αποδοτικών ποικιλιών. Ταυτόχρονα θα επιτρέψει την καταπολέμηση των ασθενειών που μαστίζουν το είδος. Η ταυτοποίηση των περίπου 96 χιλιάδων γονιδίων του γονιδιώματος του σιταριού και η αποκρυπτογράφηση των συνδέσμων ανάμεσά τους έρχεται μόλις μία διετία μετά την πρώτη απόπειρα αποκρυπτογράφησής του.

«Από το 1980 έως σήμερα οι ρυθμοί αύξησης της απόδοσης των σιταριού έχουν μειωθεί και φυσικά δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες μας», επισημαίνει ο συντονιστής του προγράμματος Κιθ Εντουαρντς, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Η ανάλυση του γονιδιώματος του πολύτιμου σιτηρού μάς παρέχει μία νέα και ισχυρή βάση για τη δημιουργία νέων ποικιλιών με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια», λέει ο επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας Γιαν Ντβόρακ, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature. «Βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις εξαιτίας της αστραπιαίας αύξησης του πληθυσμού, της διάβρωσης των εδαφών και της κλιματικής αλλαγής, των παραγόντων που συμβάλλουν στην ανασφάλεια σχετικά με την επάρκεια τροφίμων», επισημαίνει ο Ντένις Μέρφι του πανεπιστημίου Γκλαμόργκαν.

 

πηγή: news.kathimerini.gr