Americano

Παρασκευάστε έναν κανονικό espresso χρησιμοποιώντας τη μηχανή espresso σας. Βάλτε τον espresso σε ένα κανονικό φλυτζάνι καφέ (όχι φλιτζανάκι espresso) και προσθέστε καυτό αποσταγμένο νερό.

Espresso Con Panna

Ένας espresso με ένα “λευκό καπέλο”. Φτιάξτε έναν μονό espresso, ακολουθώντας τις οδηγίες της espresso-μηχανής σας. Προσθέστε μια “μπάλα” σαντιγί.

Latte Macchiato

Ένας “σημαδεμένος” latte.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα ατμού της espresso-μηχανή σας για να “αφρίσετε” το γάλα. Ετοιμάστε ένα μονό espresso. Σε ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ, βάλτε πρώτα το ζεστό γάλα και μετά αν θέλετε, μία κουταλιά αφρού. Προσθέστε τον espresso χύνοντάς τον ώστε να διαπεράσει τον αφρό και το γάλα. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένα σημάδι από καφέ στο γάλα.

Ιρλανδικός καφές

1 ζεσταμένο ποτήρι για ιρλανδικό καφέ. 3/4 φλιτζανιού καφέ φίλτρου. 2 κουταλιές ζάχαρη. 1 μεζούρα ιρλανδικό ουϊσκυ (όχι σκωτσέζικο!). 1/4 φλιτζανιού ελαφριά σαντιγί.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αδειάστε τον καφέ στο ζεσταμένο ποτήρι. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατώστε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε το ουϊσκυ. Τέλος, βάλτε πάνω-πάνω σαντιγί για γαρνιτούρα.

Ιρλανδικός καφές με Baileys

1 ζεσταμένη κούπα καφέ, 1.5 φλυτζάνι μέτρια καβουρντισμένου καφέ φίλτρου, 1.5 δόσεις Baileys, 1/4 φλυτζανιού σαντιγί καλά χτυπημένη, προαιρετικά λίγη κανέλα.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αδειάστε τον καυτό καφέ στην κούπα. Προσθέστε το Baileys και ανακατώστε καλά. Συμπληρώστε με την σαντιγί και λίγη κανέλα. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε μια δόση λικέρ Creme de Cacao και 1/4 κουτ. γλυκού λικέρ Frangelico.

Ιταλικός καφές

Ετοιμάστε μισό φλιτζάνι φρέσκου καφέ φίλτρου ιταλικού χαρμανιού. Θα χρειαστείτε επίσης 1 κουτ. γλυκού Amaretto, 1 κουτ. γλυκού μπράντυ, 1/4 φλιτζανιού βαριά σαντιγί, 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα και όση ζάχαρη προτιμάτε.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε τον καφέ σε μία κούπα ή σε ένα ποτήρι ιρλανδικού καφέ. Προσθέστε όση ζάχαρη θέλετε. Ανακατώστε το Amaretto και το μπράντυ. Προσθέστε τη σαντιγί προσεκτικά, τοποθετώντας ένα αναποδογυρισμένο κουταλάκι στην επιφάνεια του καφέ, ώστε η σαντιγί να κρατηθεί πάνω-πάνω. Πασπαλίστε λίγη κανέλα.

Καυτός καφές με βούτυρο

1 κουτ. γλυκού βούτυρο (όχι αλατισμένο), 1 κουτ. γλυκού μαύρη ζάχαρη, φρεσκο-φτιαγμένος καφές φίλτρου Τζαμάικας, 1 γαρίφαλο, 1 κουτ. γλυκού σκούρο ρούμι, 1/8 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε το βούτυρο σε ένα ποτήρι ή κούπα ιρλανδικού καφέ και μετά προσθέστε τον καυτό καφέ. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατώστε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε το γαρίφαλο και το ρούμι. Τέλος, πασπαλίστε λίγο μοσχοκάρυδο.

Καφές με καραμέλα βουτύρου

Θα χρειαστείτε 6 κουταλιές καφέ, 1/3 φλιτζανιού γαρνιτούρας για γλυκά με γεύση καραμέλας και σοκολάτας, 4.5 φλιτζάνια κρύο νερό και 1 πακέτο κατεψυγμένη σαντιγί.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε τον καφέ στο φίλτρο της καφετιέρας. Βάλτε τη γαρνιτούρα της καραμέλας και της σοκολάτας στο γυάλινο δοχείο της καφετιέρας. Ετοιμάστε τον καφέ χρησιμοποιώντας 4.5 φλιτζάνια κρύο νερό. Όταν ο καφές ετοιμαστεί ανακατώστε καλά-καλά με ένα κουτάλι. Σερβίρετε αμέσως. Στολίστε με την ξεπαγωμένη σαντιγί και κομματάκια καραμέλας βουτύρου καλυμμένη από σοκολάτα.

Μεξικάνικος καφές

Μπορείτε να τον κάνετε πιο δυνατό προσθέτοντας 2 κουτ. γλυκού της αγαπημένης σας τεκίλα. Θα χρειαστείτε 1 μεγάλο ζεσταμένο ποτήρι μπράντυ, 1.5 φλιτζάνι μέτρια καβουρδισμένου καφέ φίλτρου (μεξικάνικου χαρμανιού ή Γουατεμάλας), 1.5 μεζούρα Kahlua, 1/4 φλιτζανιού ελαφριάς σαντιγί, λίγη κανέλα και σκόνη κακάο.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε τον καφέ στο ζεστό ποτήρι του μπράντυ και ανακατώστε μέσα και το Kahlua. Προσθέστε για γαρνιτούρα τη σαντιγί και πασπαλίστε την κανέλα και το κακάο.

Καφέ Royale

Καφές με πολύ έντονο άρωμα, επίσης γνωστός ως Cofe Gloria.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο ζεσταμένο ποτήρι κρασιού, 1.5 φλιτζάνι προετοιμασμένου γαλλικού καφέ φίλτρου, 1/2 κουτ. γλυκού κανονικής ζάχαρης, 1 κύβο ζάχαρης, 1/2 δόση μπράντυ.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αδειάστε τον καφέ στο ποτήρι του κρασιού. Προσθέστε 1/2 κουταλιά ζάχαρης και ανακατώστε μέχρι να διαλυθεί στον καφέ. Τοποθετήστε τον κύβο ζάχαρης σε ένα μικρό ζεστό μπωλ και προσθέστε το μπράντυ. Ανάψτε το μπράντυ με ένα σπίρτο και αμέσως ρίξτε το μέσα στο ποτήρι με τον καφέ. Αφήστε τις φλόγες να καίνε μέχρι να καεί όλο το αλκοόλ. Ανακατώστε και σερβίρετε.

πηγή: www.greekcook.gr