Είναι δροσερή, ξανθιά, μελαχρινή ή κόκκινη, γεμάτη αρώματα και αναπάντεχες γεύσεις! H μπύρα αποτελεί μια αναντικατάστατη συνήθεια, για τους περισσότερους, τη νούμερο 1 επιλογή αλκοολούχου και μάλιστα του πιο αγαπημένου ποτού, παγκοσμίως!

Η ιστορία της μπύρας
Η μπύρα πήρε το όνομά της από το λατινικό «bibere» που σημαίνει πίνω.
Τα πρώτα μάλιστα ευρήματα μπύρας, χρονολογούνται πριν 6000 περίπου χρόνια, όπου πιθανότατα ένα κομμάτι ψωμιού βράχηκε, ξεχάστηκε και δημιουργήθηκε η αλκοολούχος πούλπα, όπως επίσης και οι Σουμέριοι αναφέρεται ότι παρήγαγαν μια μορφή μπύρας ως προσφορά προς τους Θεούς τους.

Μέσα από τα χρόνια η παραγωγή μπύρας σιγά σιγά αναπτύσσεται και παράγεται από τους Βαβυλώνιους, τους Αιγύπτιους αλλά και από τους Έλληνες με το γνωστό, από τον Όμηρο όνομα, ως «κρίθινος οίνος».

Φυσικά το αποκορύφωμα έρχεται τον Μεσαίωνα και στο τέλος της 1ης χιλιετίας, όταν κάποιοι μοναχοί αναζητώντας  ένα θρεπτικό ποτό, κατάφεραν να παράγουν υψηλής ποιότητας μπύρα, την γνωστή μοναστηριακή, οπόταν και άρχισαν να την εμπορεύονται!

Το 1516 η μπύρα καθιερώνεται σε Γερμανικό έδαφος, από τον Δούκα της Βαυαρίας, που καθιέρωσε και έθεσε τις προδιαγραφές περί καθαρότητας της μπύρας, η οποίες αποτελούν μέχρι και σήμερα πρότυπο παραγωγής!

Τα στάδια της παραγωγής είναι 3: η βυνοποίηση, η ζυθοποίηση και η ζύμωση! 

Τι είναι η μπύρα
Ένα απόλυτα φυσικό προϊόν που προέρχεται από την ζύμωση δημητριακών και επιπλέον περιέχει μαγιά, λυκίσκο και νερό!

Η βύνη είναι το κύριο δημητριακό που χρησιμοποιείται, χωρίς όμως να είναι και το μοναδικό… σίκαλη, ρύζι, σιτάρι χρησιμοποιούνται ανάλογα με την έμπνευση του δημιουργού και την χώρα προέλευσης!

Οι τύποι της μπύρας είναι τουλάχιστον 40.000 και διαφοροποιούνται ανάλογα με την πρώτη ύλη, τα αρώματα και τον βαθμό αλκοόλης.

Λέγεται ότι οι πρώτες μπύρες εμπλουτίστηκαν και αρωματίστηκαν με χουρμάδες και τελικά μπορούμε να ανακαλύψουμε χιλιάδες αρωματισμένες μπύρες με φυσικό τρόπο και με απίθανες επιγεύσεις!

Τα είδη της μπύρας
Το χρώμα της μπύρας προκύπτει από τον τύπο βύνης. Έτσι παράγονται και τα 3 είδη της μπύρας, η ξανθιά, η μαύρη και η κόκκινη! Η πιο γνωστή και καταξιωμένη, στις προτιμήσεις μπύρα, είναι η ξανθιά, δηλαδή η lager που προκύπτει από βύνες ανοιχτόχρωμου κριθαριού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους. Οι μαύρες μπύρες  dark, ale, stout, lager οφείλουν το σκούρο τους χρώμα στις βύνες  του υψηλά καβουρδισμένου, σκούρου κριθαριού κατά την βυνοποίηση. Οι κόκκινες μπύρες ή red ale από την άλλη, προέρχονται από ένα μείγμα μαύρης και ξανθιάς βύνης. Τέλος οι λευκές μπύρες ή weiss τύπου Βελγίου, ζυθοποιούνται με βύνη που είναι μείγμα 50% βύνης κριθαριού και 50% σιταριού, γι’ αυτό και είναι και πιο χλωμές!

Πιείτε μια μπύρα στην υγειά σας!
Η μπύρα ως φυσικό προϊόν και με το γνωμικό «Παν μέτρον άριστον»… είναι ένα ποτό που μόνο καλά μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό!
Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα αυτό το θεϊκό, δροσιστικό και αναζωογονητικό ποτό πριν το συγκαταλέξουμε στον κατάλογο των «απαγορευτικών» και το ενοχοποιήσουμε!

Η μπύρα αποτελείται από 93% νερό!
Η παρουσία του νερού στην μπύρα είναι ένα ποσοστό εκπληκτικό, που την καθιστά ιδιαίτερα ενυδατική και τονωτική, οπότε είναι η καλύτερη επιλογή σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες!

Η μπύρα δεν παχαίνει!
Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η μπύρα προσδίδει στον οργανισμό το χαμηλότερο ποσοστό θερμίδων σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Η κατανάλωση 100 ml  μπύρας σας επιβαρύνει με μόλις 42 kcal, σε αντίθεση η ίδια ποσότητα κρασιού με 84 kcal, διάφορα άλλα οινοπνευματώδη ποτά με 295 kcal και το λικέρ με 308 kcal. Όπως φαίνεται η μπύρα μπορεί να είναι η πιο «αθώα» αμαρτία στο διαιτολόγιό σας!

Ο μύθος της «μπυροκοιλιάς»!

Ένα απολύτως λανθασμένο σενάριο είναι η δημιουργία της μπυροκοιλιάς, διαπιστώστε το αποφεύγοντας την ασταμάτητη κατανάλωση αλμυρών και λιπαρών σνακ σε υπερκατανάλωση!

Αφού λοιπόν καταρρίψαμε τους μύθους περί αρνητικών της μπύρας  ας αναφερθούμε στα θετικά της για να επιβεβαιώσουμε τις «καλές της προθέσεις» απέναντι στον οργανισμό!
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής,  η ενδεικτική ποσότητα ημερήσιας κατανάλωσης είναι  1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες.

Η ποσότητα αυτή είναι ιδανική για να επωφεληθείτε τα ευεργετικά στοιχεία της μπύρας, που μεταξύ άλλων, βοηθούν στην καρδιαγγειακή λειτουργία, την υγεία των οστών, αυξάνει την καλή χοληστερόλη, βοηθά στην μείωση κίνδυνου της  άνοιας, βοηθά στην ζωντάνια των μαλλιών και του δέρματος, στην ενυδάτωση, την τόνωση και την ενέργεια του οργανισμού και τέλος περιέχει σελήνιο, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες.

Μην ξεχνάτε βέβαια ότι η μπύρα είναι αλκοολούχο ποτό, πάντα πρέπει να είστε προσεκτικοί στα θετικά που μπορεί όμως να  γίνουν και αρνητικά όταν υπάρχει υπερκατανάλωση!

Η μπύρα χαρίζει θετική διάθεση και είναι απολύτως συνυφασμένη ιδέα της καλής παρέας!