Πηγή φωτογραφίας: flickr, user neil conway

Είναι κάποιες φορές που για να φύγει η υπογλυκαιμία, χρειάζεται ένα δροσερό κέικ σαν της μαμάς. Και όσο πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι, η ανάγκη για πιο ελαφριές και δροσερές γεύσεις γίνεται ακόμα πιο έντονη. Αυτή η συνταγή κρύβει όλα τα μυστικά του παραδοσιακού κέικ που συνοδεύει το απογευματινό τσάι των Άγγλων. Αφράτο και λαχταριστό, με έντονο άρωμα λεμονιού και μια μοντέρνα παραλλαγή υπό τη μορφή σπόρων παπαρούνας, σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά για το κέικ:

115 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

115 γραμμάρια ζάχαρη

4 μεγάλα αυγά

180 γραμμάρια αμυγδαλόσκονη

30 γραμμάρια σπόροι παπαρούνα;

Ξύσμα και χυμός από 2 λεμόνια

125 γραμμάρια κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Υλικά για το σιρόπι λεμονιού:

100 γραμμάρια ζάχαρη

90 γραμμάρια χυμός λεμόνι

Για το γλάσο λεμονιού:

225 γραμμάρια άχνη ζάχαρη

Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι

 

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και ετοιμάστε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών με αντικολλητικό χαρτί.

Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη ώσπου να γίνουν ανάλαφρο και κρεμώδες μίγμα. Προσθέστε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας τα καλά. Προσθέστε και την αμυγδαλόψιχα, τους σπόρους παπαρούνας, το ξύσμα με τον χυμό λεμονιού και το αλεύρι και ανακατέψτε απαλά, ώστε να μην χαθεί ο αέρας που έχει δημιουργηθεί. Τοποθετήστε το μίγμα στο ταψί και ψήστε το για 40 λεπτά ή μέχρι να δείτε ότι έχει ένα απαλό χρυσό χρώμα. Αφήστε το να κρυώσει για λίγο.

Για να φτιάξετε το σιρόπι λεμονιού, τοποθετήστε τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού σε μία μικρή κατσαρόλα και ζεστάνετέ τα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Όσο το κέικ σας είναι ακόμα ζεστό, κάντε μικρές τρύπες στην επιφάνειά του και περιχύστε το με το σιρόπι.

Ετοιμάστε το γλάσο σας. Κοσκινίστε την ζάχαρη άχνη σε ένα μπώλ και προσθέστε το ξύσμα και τον χυμού του λεμονιού ανακατεύοντας παράλληλα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μίγμα. Όταν το κέικ σας έχει κρυώσει σχεδόν τελείως, τοποθετήστε το στο πιάτο που θα το σερβίρετε και προσθέστε προσεκτικά το γλάσο σε όλη την επιφάνειά του. Χρησιμοποιείστε και ένα κουτάλι για να βοηθηθείτε.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: www.jamieoliver.com