Τα προϊόντα ολικής αλέσεως όλο και πληθαίνουν στην αγορά και υπόσχονται πολλά οφέλη που βασίζονται σε μεγάλες επιστημονικές μελέτες. Τι είναι; Είναι υγιεινά; Ας μάθουμε γιατί και ας μάθουμε ποια είναι.

Η στροφή

Τα τελευταία χρόνια η αγορά έχει δείξει έντονη στροφή προς την υγιεινή διατροφή. Η στροφή αυτή υποδεικνύεται από τη στροφή των καταναλωτών, ως αντίδραση σε επιστημονικά δεδομένα, που δείχνουν ότι η σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, αλλά και ακόμα και να την παρατείνει.

Ολικής αλέσεως: Τι είναι

Μία από τις σημαντικότερες σχετικές εξελίξεις, ήταν η γεωμετρική αύξηση των προϊόντων ολικής αλέσεως. Όταν λέμε προϊόντα ολικής αλέσεως συνήθως αναφερόμαστε στα δημητριακά, αλλά όχι αποκλειστικά. Η μέθοδος παρασκευής τροφής ολικής αλέσεως σημαίνει ότι ο καρπός του φυτού (συνήθως δημητριακό) αλέθεται ολόκληρος, χωρίς την απομάκρυνση του φλοιού, που αποκαλείται και πίτουρο.

Αλέθοντας έναν καρπό, παράγουμε αλεύρι. Αλεύρι μπορεί να παραχθεί από όλους σχεδόν τους καρπούς, αλλά συνήθως το αλεύρι είναι από δημητριακά, ενώ το 95% των αλεύρων που χρησιμοποιείται καθημερινά είναι σιτάρι. Σπανιότερα βρίσκουμε αλεύρι από σίκαλη, βρώμη, κριθάρι, και άλλα δημητριακά, αλλά οι πολύ μερακλήδες μπορούν να βρουν και αλεύρι από φαγόπυρο, ρεβύθια και άλλους σπόρους που δεν ανήκουν στα δημητριακά.

Άρα, όταν λέμε ολικής αλέσεως δεν εννοούμε ένα σπόρο, αλλά την επεξεργασία του. Τα προϊόντα που δεν είναι ολικής αλέσεως, σημαίνει ότι παρασκευάζονται από αλεύρι που ο καρπός από τον οποίο προήλθε έχει απογυμνωθεί από τον φλοιό. Αντίθετα, ολικής αλέσεως σημαίνει ότι το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του προϊόντος δεν είχε απογυμνωθεί από τον φλοιό.

Γιατί είναι σημαντικός ο φλοιός

Ο φλοιός των δημητριακών (και των καρπών γενικότερα) είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνες, αλλά ιδιαίτερα πλούσιος σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες έχουν πολύ σημαντικές επιδράσεις στην υγεία. Προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Ο βιταμίνες που περιέχονται στον φλοιό των καρπών είναι επίσης σημαντικές και οι σπουδαιότερες στα δημητριακά είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που σχετίζονται με την υγεία ποικιλοτρόπως.

Τι δεν είναι ολικής αλέσεως

Ολικής αλέσεως δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Κατ’ αρχάς, δεν σημαίνει υποχρεωτικά υγιεινό! Μπορείς να φτιάξεις πολλές διατροφικές «σαβούρες» (junk food) με αλεύρι ολικής αλέσεως. Σε γενικές γραμμές, οτιδήποτε είναι ολικής αλέσεως είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο με αλεύρι χωρίς φλοιό (συνηθισμένο, για όλες τις χρήσεις), αλλά η χρήση αλευριού ολικής αλέσεως δεν κάνει υποχρεωτικά υγιεινό κάτι που είναι ανθυγιεινό. Χρειάζεται συνεπώς η προσοχή μας ως προς το τι συνδυάζουμε το ψωμί ολικής άλεσης.

Επίσης ολικής αλέσεως δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωτικά το προϊόν εξολοκλήρου από αλεύρι ολικής αλέσεως. Πολλά προϊόντα που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αποτελούνται εν μέρει από αλεύρι ολικής αλέσεως, ενώ μεγάλο μέρος του προϊόντος είναι από συνηθισμένο αλεύρι (για όλες τις χρήσεις). Αυτό είναι μία μορφή παραπλάνησης του κοινού, και ο καταναλωτής πρέπει να μάθει να διαβάζει τις ετικέτες που γράφουν τα συστατικά. Επίσης μπορείτε να νιώθετε πιο ασφαλείς όταν προτιμάτε να επιλέγετε προϊόντα από καταστήματα που εμπιστεύεστε, όπως το αρτοποιείο της γειτονιάς σας.