Πηγή φωτογραφίας: flickr, user U.S. Department of Agriculture

Κατά καιρούς το γνωστό ρητό έχει επαληθευθεί με βάση έρευνες και μελέτες πάνω στον τρόπο με τον οποίο όλες οι αισθήσεις συμμετέχουν στην διαδικασία που ξεκινάει μόλις τρώμε κάτι. Περίτρανη απόδειξη η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που είναι άκρως εντυπωσιακή.

Περισσότεροι από 100 φοιτητές έλαβαν μέρος στα τρία πειράματα της έρευνας, που είχε σκοπό να εξετάσει κατά πόσο τα μαχαιροπήρουνα που χρησιμοποιούμε για να φάμε κάτι επηρεάζουν την γνώμη μας για την γεύση του.

Απ’ότι φαίνεται από τα αποτελέσματα, ο εγκέφαλός μας «προδικάζει» ως ένα βαθμό την γεύση του φαγητού με βάση το βάρος, το χρώμα και το σχήμα των μαχαιροπήρουνων.

Όσοι φοιτητές έφαγαν επιδόρπιο με μικρά κουτάλια το βρήκαν πιο γλυκό, καθώς αυτά είναι που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στο σερβίρισμα ενός γλυκού.

Παράλληλα, η χρωματική αντίθεση παίζει σημαντικό ρόλο, αφού όσοι δοκίμασαν γιαούρτι με λευκό κουτάλι το βρήκαν πιο γλυκό στη γεύση από όσους το έφαγαν από μαύρο κουτάλι.

Και στο αλμυρό φαγητό, όμως, υπήρχαν διαφορές. Δοκιμές τυριού από φοιτητές με μαχαίρι, κουτάλι, πηρούνι και οδοντογλυφίδα έδειξαν ότι το τυρί φάνηκε πιο αλμυρό σε όσους το δοκίμασαν με την βοήθεια μαχαιριού.

«Ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε το φαγητό είναι μία εμπειρία που εμπεριέχει όλες τις αισθήσεις μας, από την γεύση, την αίσθηση του φαγητού στο στόμα μας, το άρωμα και την όραση. Ακόμα και πριν να βάλουμε το φαγητό στο στόμα μας, το μυαλό μας το έχει ήδη κρίνει, γεγονός που επηρεάζει την εμπειρία μας στο σύνολό της,» δήλωσαν οι καθηγητές Charles Spence και Vanessa Harrar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Γι’αυτό φροντίστε πρώτα τα μάτια σας να «χορτάσουν» για να είναι και η γεύση του φαγητού ισάξια, αφού απ’ότι φαίνεται το σερβίρισμα κάνει την μισή δουλειά.

Πηγή: www.bbc.co.uk