Έχουν σχεδόν την ίδια γεύση με το κάστανο και είναι περίεργο που στην Ελλάδα δεν τρώμε αυτήν την τόσο γευστική λιχουδιά (οι ελληνικές γλυκοπατάτες, που βγαίνουν αυτήν την εποχή, έχουν καφέ φλούδα και λευκή σάρκα ενώ οι εισαγόμενες ρόδινη φλούδα και πορτοκαλί σάρκα).

Μαγειρεύονται πολύ εύκολα, φθάνει να τις ψήσουμε και ούτε που χρειάζεται να προθερμάνουμε το φούρνο. Συνδυάζονται πολύ καλά με άλλες ρίζες και κονδύλους (πατάτες κανονικές, παντζάρια, καρότα, σελινόριζες, ρέβες, κλπ), γίνονται πουρές, τηγανίζονται σαν τις άγλυκες αδελφές τους, σηκώνουν μπαχαρικά (κόλιανδρο, κύμινο, πιπέρι) και αρωματικά βότανα και μπορούν να γίνουν και πρωτότυπες γλυκές πίτες.

Εκτός από τις γευστικές τους αρετές έχουν πολύ μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχουν βιταμίνη Α, C, Β6 (η γλυκοπατάτα με την κόκκινη σάρκα περιέχει και Β καροτένιο) και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο και ασβέστιο. Είναι από τα τρόφιμα που επιτρέπεται να τρώνε όσοι πάσχουν από ζάχαρο και τέλος, είναι ένα τρόφιμο που βοηθά στον έλεγχο του βάρους: μας χορταίνει για πολλή ώρα, αφού περιέχει πολλές ίνες και έχει πολύ λίγες θερμίδες –μόνο 140 θερμίδες αν την ψήσουμε ή τη μαγειρέψουμε στον ατμό. Τέλος, ένα ακόμα «μυστικό».

Η κρύα, ψητή γλυκοπατάτα κομμένη σε φέτες με μέλι ή σκέτη είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο για πρωινό ή σαν σνακ ή για δύναμη πριν το γυμναστήριο, που μας δίνει εκτός από εξαίρετη γεύση, ενέργεια για πολλές ώρες, χωρίς να βαραίνει καθόλου το στομάχι αφού είναι άκρως εύπεπτη.

Συνταγή για γλυκειά πίτα με γλυκοπατάτα

sweet-potato-pie-stock-today-151118-tease_e086a2ca73aa0b6509890720cd6eb1b5.today-inline-large

Υλικά
1 πακέτο κατεψυγμένη ζύμη κουρού
1 ½ κ. γλυκοπατάτες ψημένες και λιωμένες
2 αβγά
2 ασπράδια
½ φλ. ανθόμελο + 1 κ.σ ανθόμελο
1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 γερή πρέζα αλάτι
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/2 φλ. καραμελωμένα φουντούκια
Εκτέλεση
Αποψύχουμε  το φύλλο. Σπάμε τα καραμελωμένα φουντούκια σε γουδί.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε το φύλλο σε ένα ταψί αφήνοντάς το να εξέχει από τα χείλη του ταψιού.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τον πουρέ γλυκοπατάτας, τα αβγά, το ένα ασπράδι αβγού το μισό μέλι, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι, δουλεύουμε με το μίξερ να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Μεταφέρουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί και την ισιώνουμε με την πλάτη ενός βρεγμένου κουταλιού. Γυρίζουμε ρολάροντας προς τα μέσα το φύλλο και πιέζουμε επάνω τα δόντια ενός πιρουνιού για στόλισμα. Χτυπάμε το ασπράδι που μας έμεινε και αλείφουμε το φύλλο γύρω –γύρω και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Ψήνουμε 40 λεπτά ή μέχρι να πήξει η γέμιση. Αν δούμε ότι αρπάζει, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να χλιάνει και την γαρνίρουμε με τα σπασμένα καραμελωμένα φουντούκια. Σερβίρουμε όταν κρυώσει τελείως.