Πηγή φωτογραφίας: flickr, user Marina
Είμαστε πλέον ένα βήμα πριν από τις διακοπές και οφείλουμε να το χαρούμε. Ακόμα κι αν μείνετε απλά στο σπίτι για να χαλαρώσετε και να μαζέψετε δυνάμεις για τον χειμώνα, βρείτε εναλλακτικού τρόπους εορτασμού, όπως το να εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο σας για να φτιάξετε ένα ξεχωριστό τσουρεκάκι. Νόστιμο και αφράτο, θα γίνει η καλύτερη παρέα του καφέ σας ή το τέλειο σνακ μετά από μία απολαυστική μέρα στην θάλασσα.
Υλικά για την ζύμη:
300 ml πλήρες γάλα
500 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
75 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
7 γραμμάρια ξερή μαγιά
50 γραμμάρια βούτυρο
1 αυγό χτυπημένο
150 γραμμάρια σταφίδες
80 γραμμάρια ξύσμα λεμονιού
1 μήλο κομμένο σε κύβους
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Ηλιέλαιο για το λάδωμα του μπολ
Υλικά για το σχέδιο:
75 γραμμάρια απλό αλεύρι + λίγο ακόμα για πασπάλισμα
Υλικά για το γλάσο:
3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
Εκτελεση:
Βάλτε το γάλα σε μία κατσαρόλα αι ίγο πριν βράσει, απομακρύνετέ το από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο.
Ανακατέψτε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι, την μαγιά, το βούτυρο και το αυγό σε ένα μπολ και μετά προσθέστε σιγά σιγά το ζεστό γάλα μέχρι να δημιουργηθεί μία μαλακή ζύμη.
Προσθέστε τις σταφίδες, το ξύσμα των πορτοκαλιών και του λεμονιού, το μήλο και την κανέλα και μετά βάλτε το μίγμα σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώστε για περίπου πέντε λεπτά, μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική η ζύμη.
Βάλτε την ζύμη σε ένα μπολ που έχετε ήδη περάσει με λίγο ηλιέλαιο, καλύψτε την με μεμβράνη και αφήστε την να φουσκώσει για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μοιράστε την σε 12 ίσα κομμάτια και κάντε το καθένα μία μικρή μπάλα με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει στα χέρια σας. Τοποθετήστε τα κομμάτια σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετό χώρο ανάμεσά τους, γιατί θα φουσκώσουν. Αφήστε τα για περίπου μία ώρα ακόμη.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Για να κάνετε σχέδιο από πάνω, ανακατέψτε το αλεύρι με περίπου πέντε κουταλιές νερό σε ένα μικρό μπολ, προσθέτοντας μία μία τις κουταλιές. Μόλις γίνει μία παχύρρευστη κρέμα, τοποθετήστε την σε κορνέ ή όπως αλλιώς σας βολεύει για να κάνετε ένα όμορφο σχέδιο πάνω σε κάθε τσουρεκάκι.
Ψήστε τα για 20-25 λεπτά στην μεσαία σχάρα μέχρι να πάρουν ωραίο καφέ χρώμα.
Ζεστάνετε λίγο την μαρμελάδα μέχρι να λιώσει, περάστε την από ένα σουρωτήρι και όσο είναι και αυτή και τα τσουρεκάκια ζεστά, περάστε την με ένα πινέλο πάνω στην επιφάνειά τους. Αφήστε τα να κρυώσουν και σερβίρετε για να τα απολαύσετε.
Καλή επιτυχία!
Πηγή: www.bbc.co.uk