Η μαγιά είναι ζωντανός οργανισμός. Και σαν τέτοιον πρέπει να τη μεταχειριζόμαστε, ώστε να μας προσφέρει τις πολυπόθητες ιδιότητές της στην αρτοποιία και άλλους τομείς της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές  που θα μας βοηθήσουν να επιτυγχάνουμε τα μέγιστα αποτελέσματα από τη χρήση της μαγιάς.

* Κατ’ αρχάς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διάρκεια “ζωής” της νωπής μαγιάς είναι πολύ σύντομη. Αγοράζετε μικρές ποσότητες, ανάλογα με τις ανάγκες, και ελέγχετε πάντοτε τις ημερομηνίες λήξεως προτού τη χρησιμοποιήσετε.

* Αν βάλετε τη μαγιά στο ψυγείο, πάντα να την αφήνετε να επανέρχεται σε θερμοκρασία δωματίου προτού την αναμείξετε με νερό.

* Η θερμοκρασία του νερού στο οποίο θα ενεργοποιηθεί η μαγιά είναι πολύ σημαντική. Αν είναι πολύ ζεστό, η μαγιά μπορεί να χαλάσει (κυριολεκτικά να θανατωθεί, αφού πρόκειται για ζωντανό μονοκύτταρο οργανισμό). Αν το νερό πάλι είναι πολύ κρύο, δεν θα ενεργοποιηθούν οι ιδιότητες της μαγιάς. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τη θερμοκρασία είναι με χρήση ενός θερμομέτρου – το εύρος θερμοκρασίας πρέπει να είναι μεταξύ 40 και 45 βαθμών Κελσίου.

* Όταν θα έχετε φτιάξει ζυμάρι και θα θέλετε να το αφήσετε να φουσκώσει, το κατάλληλο σημείο για να το τοποθετήσετε είναι σε κάποιο σημείο της κουζίνας όπου δεν υπάρχει ρεύμα αέρα, και η θερμοκρασία είναι μεταξύ 20 και 30 βαθμών Κελσίου.

 

πηγή: cookadvice.com